Thursday, 24 September 2020

Övervikt

 

Övervikt är ett allt större problem världen över. Numera dör fler människor av övervikt än av svält, även i u-länderna, eftersom det är en riskfaktor för många sjukdomar, inte minst för covid-19. Ironiskt nog råder samtidigt ett trådsmalt skönhetsideal vilket gör att de allra flesta är missnöjda med sina kroppar och vill gå ner i vikt – även de som inte är överviktiga. 
Enligt ayurveda har vi olika kroppstyper och för att vara friska behöver vi vara i balans i vår egen kroppstyp. Människor som är dominerade av vata är vanligen ganska smala och har svårt att gå upp i vikt. Om däremot kapha dominerar är man naturligt mer kraftigt byggd och bör ha en mer fyllig kroppsbyggnad. En kapha-dominerad människa kan sällan bli trådsmal utan att vara sjuk. 
Ayurveda betraktar övervikt som ett problem som i grunden beror på bristande matsmältning. Övervikt är främst en kapha-åkomma men alla tre doshorna är iblandade, särskilt i form av de underdoshor som främst verkar just i magen: kledaka kapha, samana vata och pachaka pitta. Typiskt börjar det med en obalans i kledaka kapha som stör flödet i samana vata vilket gör att själva matsmältningselden som styrs av pachaka pitta blir oregelbunden och smälter inte maten ordentligt. Det leder också till att vi förlorar känslan för när vi är mätta och äter därmed mer än vad vi egentligen behöver och ofta fel saker och på fel tider. I västerländska termer kan man säga att de hormoner som styr hunger och mättnad blir störda. Följden av den störda matsmältningen blir att ama (slaggprodukter) byggs upp i kroppen och för att skydda sig mot dem kapslar kroppen in dem i fett. Slaggprodukterna gör att matsmältningen fungerar ännu sämre och därmed kan man komma in i en ond cirkel som är svår att komma ur. 
Vad ska man då göra för att bli fri från övervikt. Här är några tips:
Motionera. Här är ayurveda och västerländsk medicin överens. Men enligt ayurveda handlar det inte bara om att öka energiförbrukningen och ”bränna fett”. Snarare är poängen att motionen stärker matsmältningen vilket är grunden till att lösa problemet.
Ät lättsmält mat. Tung hårdsmält mat som kött och ost bör undvikas. Men undvik även råa grönsaker. De innehåller få kalorier men är ändå svåra att smälta för kroppen vilket lätt leder till slaggprodukter. Ät därför kokt, varm, huvudsakligen vegetarisk kost. När man kokar maten påbörjar man smältningen av den redan innan man äter och då blir den mycket lättare för kroppen att hantera.
Undvik alla konstgjorda tillsatser, sådana har kroppen svårt att ta hand om. Försök också minska på vitt socker och raffinerat vetemjöl.
Använd aldrig light-produkter. De sötningsmedel och smakämnen som finns i dem gör att kroppen förlorar förmågan att känna vad den behöver.
Drick aldrig kalla drycker, särskilt inte till maten, det sänker matsmältningen. Smutta istället på hett vatten till måltiderna och drick gärna hett vatten mellan måltiderna också.
Sitt ner när du äter och ät i lugn och ro med fokus på maten. Njut av maten. När vi är stressade stängs matsmältningen av så ät alltid i en lugn atmosfär.
Stress är överhuvudtaget ofta en starkt bidragande anledning till övervikt. Stresshormonerna stimulerar kroppen att lägga på sig fett, särskilt det farliga bukfettet. Så försök att undvika att stressa och använd yoga och meditation för att komma i balans.
Ät bara när du är hungrig men ät tillräckligt med mat vid måltiderna så att du inte lockas att småäta mellan måltiderna.
Ät på regelbundna tider. Huvudmåltiden bör vara mitt på dagen och på kvällen bör du äta en lättare måltid. Ät frukost om du är hungrig men tvinga inte i dig mat om du inte har någon aptit. Ät aldrig på natten.
Använd kryddor som stimulerar matsmältningen, särskilt ingefära, gurkmeja, svartpeppar och kanel är bra. 
Stig upp tidigt på morgonen och sov aldrig på dagen.
Välj gärna en dag i veckan då du bara intar flytande föda.
Var inte missnöjd med din kropp. Var istället glad över den och tänk på allt fantastiskt den kan göra.

Friday, 11 September 2020

Tarmfloran

 På senare tid har tarmflorans betydelse uppmärksammats allt mer. Tarmfloran är den stora mängd bakterier och andra mikroorganismer som lever i våra tarmar och särskilt i tjocktarmen. Tarmarna innehåller normalt fler än 100 biljoner bakterier vilket är fler än antalet celler i kroppen. Det innebär att majoriteten av de celler som finns i din kropp inte är dina egna utan tillhör dina gäster i tarmarna – det kan vara tänkvärt.

Tarmfloran är mycket viktig för hälsan. Bland annat hjälper den till med matsmältningen, bidrar till immunförsvaret och framställer viktiga vitaminer och fettsyror som kan minska risken för cancer. Men det gäller att det råder balans mellan de olika organismerna i tarmen. Annars kan det ge upphov till allehanda besvär och sjukdomar. Tarmfloran skadas av olämplig kost, stress och antibiotika.

Inom Ayurveda talar man inte om bakterier men man betonar vikten av matsmältningen. Den kost som Ayurveda normalt förespråkar som i huvudsak är vegetarisk, utan konstgjorda tillsatser och lättsmält torde i allmänhet vara bra för tarmfloran. Dessutom tar Ayurveda hänsyn till att vi är olika vilket också i hög grad stämmer för tarmfloran i det att det finns skillnader mellan vilka livsmedel som har positiv och negativ effekt hos olika människor.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel diskuterar forskarna den koppling som kan finnas mellan tarmfloran och det som i Ayurveda kallas Vipaka och som avser den eftersmak och effekt efter matsmältningen som maten har. Inom Ayurveda anser man att smaken visar vilken effekt på doshorna ett ämne har. Exempelvis är söta smaker balanserande för vata och pitta men höjer kapha. Men då talar man inte bara om den smak man känner direkt (som kallas rasa) utan också om Vipaka eftersmaken som är indikerar den långsiktiga effekten av matsmältningen. Dessa kan vara olika. Det är därför som honung som ju smakar sött ändå kan balansera kapha eftersom det har en astringent (sammandragande) eftersmak.