Friday 11 September 2020

Tarmfloran

 På senare tid har tarmflorans betydelse uppmärksammats allt mer. Tarmfloran är den stora mängd bakterier och andra mikroorganismer som lever i våra tarmar och särskilt i tjocktarmen. Tarmarna innehåller normalt fler än 100 biljoner bakterier vilket är fler än antalet celler i kroppen. Det innebär att majoriteten av de celler som finns i din kropp inte är dina egna utan tillhör dina gäster i tarmarna – det kan vara tänkvärt.

Tarmfloran är mycket viktig för hälsan. Bland annat hjälper den till med matsmältningen, bidrar till immunförsvaret och framställer viktiga vitaminer och fettsyror som kan minska risken för cancer. Men det gäller att det råder balans mellan de olika organismerna i tarmen. Annars kan det ge upphov till allehanda besvär och sjukdomar. Tarmfloran skadas av olämplig kost, stress och antibiotika.

Inom Ayurveda talar man inte om bakterier men man betonar vikten av matsmältningen. Den kost som Ayurveda normalt förespråkar som i huvudsak är vegetarisk, utan konstgjorda tillsatser och lättsmält torde i allmänhet vara bra för tarmfloran. Dessutom tar Ayurveda hänsyn till att vi är olika vilket också i hög grad stämmer för tarmfloran i det att det finns skillnader mellan vilka livsmedel som har positiv och negativ effekt hos olika människor.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel diskuterar forskarna den koppling som kan finnas mellan tarmfloran och det som i Ayurveda kallas Vipaka och som avser den eftersmak och effekt efter matsmältningen som maten har. Inom Ayurveda anser man att smaken visar vilken effekt på doshorna ett ämne har. Exempelvis är söta smaker balanserande för vata och pitta men höjer kapha. Men då talar man inte bara om den smak man känner direkt (som kallas rasa) utan också om Vipaka eftersmaken som är indikerar den långsiktiga effekten av matsmältningen. Dessa kan vara olika. Det är därför som honung som ju smakar sött ändå kan balansera kapha eftersom det har en astringent (sammandragande) eftersmak.

No comments:

Post a Comment