Friday 14 November 2014

Känsel

Känseln är det sinne som mest tydligt påverkar vårt välbefinnande. Känselintrycken kommer från receptorer överallt i kroppen som registrerar värme, kyla, tryck och smärta. Att lida av smärta är givetvis mycket obehagligt; smärtan visar på ett mycket påtagligt sätt att någonting är fel i kroppen och behöver åtgärdas. På så sätt hjälper smärtan oss (om än på ett ibland plågsamt sätt) att undvika sådant som är skadligt för kroppen. Men känselintrycken kan ju lyckligtvis också vara mycket behagliga. Särskilt beröring är förutom att vara skönt också mycket välgörande för hälsan. Beröring frigör ett flertal hälsobringande hormoner, särskilt oxytocin som är känt som ett ”lugn- och ro-hormon” och som gör oss harmoniska, avspända och lyckliga. Forskning har visat att spädbarn som får mycket kroppskontakt blir friskare och utvecklas bättre. Men även vi vuxna mår bra av kärleksfull kroppskontakt. Så att kramas och kela är inte bara ett nöje utan också en riktig hälsokur J
Massage är också mycket hälsosamt. Inom Ayurveda finns ett flertal olika massage-behandlingar som befrämjar hälsan på olika sätt. Vanligast är abhyanga, oljemassage, vilken man också kan göra i form av självmassage på sig själv (jag återkommer till det). Det finns också en särskild spädbarnsmassage som man får lära sig om man får en ayurvedisk mor- och spädbarnsbehandling.

Inom Ayurveda är känseln relaterad till luft-elementet och därmed till vata-dosha. I det ser man kopplingen till hormon-systemet som också styrs av vata. Det gör att människor med en vata-dominerad konstitution ofta är mer känsliga för smärta och kyla (eftersom vata är kall) men ibland även för värme. Massage och kärleksfull beröring är därför också särskilt bra för att balansera störningar i vata-dosha. Så se till att kramas extra mycket nu när hösten är på väg att svepa in över oss.

No comments:

Post a Comment