Sunday, 21 December 2014

Smak

Att smaksinnet kan vara en källa till stor njutning har vi nog alla märkt. Men smaken har också en viktig funktion i att hjälpa oss att äta lämplig mat. Om vi är i fullständig balans är den mat som vi längtar efter just den mat som vi behöver. Tyvärr är vi inte alltid i fullständig balans och då kan det ibland bli fel men om vi är någorlunda balanserade stämmer det ofta. Dessutom har smaksinnet en annan mycket viktig funktion som är mindre känd. Det är nämligen genom smaksinnet som hela matsmältningsprocessen ”programmeras”. När vi känner hur maten smakar sänds information ut i kroppen om vad som är på väg ner och de olika organen som är inblandade i matsmältningsprocessen förbereder sig för att ta hand om maten på bästa sätt så att den blir till maximal energi och näring och inte lämnar kvar några slaggprodukter. För att stödja ditt smaksinne i detta är några goda råd:
·         Ät mat som du tycker om, i lugn och ro och se till att verkligen njuta medvetet av maten.
·         Distrahera inte smakupplevelsen genom att t ex läsa, se på TV eller föra livliga konversationer när du äter.
·         Undvik sötningsmedel, smakämnen och andra konstgjorda tillsatser – de förvillar smaksinnet och stör därmed matsmältningen.

Inom Ayurveda är smaksinnet kopplat till vattenelementet och därmed till pitta och kapha. Genom smaken kan man avgöra vilken effekt maten har på doshorna. Man talar om sex olika smaker vilka påverkar de olika doshorna på följande sätt:

·         Sött minskar vata, och pitta men ökar kapha
·         Salt minskar vata men ökar pitta och kapha
·         Surt minskar vata men ökar pitta och kapha
·         Beskt minskar kapha och pitta men ökar vata
·         Starkt minskar kapha men ökar vata och pitta
·         Astringent (sammandragande t ex bönor och nötter) minskar kapha och pitta men ökar vata


I vår tid domineras matutbudet av smakerna sött, salt och surt. Det beror på att de stressade och aktiva liv vi lever har en tendens att få vata ur balans. Det är i och för sig bra att äta de smakerna för att i någon mån balansera vata men det är inte lämpligt att vräka i sig vitt socker, chips och ketchup. Istället kan man exempelvis prioritera mjölkprodukter och spannmålsprodukter som är naturligt söta och frukter och bär som i varierande grad är söta och syrliga. Det är också bra att äta en varierad kost så att man får i sig alla smaker varje dag för att man ska känna sig tillfredsställd. 

Thursday, 4 December 2014

Syn



Synen är ett sinne som ger mycket dominerande intryck. Synintrycken uppstår genom att ögat uppfattar vissa våglängder av elektromagnetisk strålning. Inom Ayurveda är synen relaterad till eld-elementet och därmed till pitta-dosha, mer specifikt till underdoshan alochaka pitta. Det innebär att människor vars konstitution domineras av pitta-dosha ofta har god syn men också känsliga ögon som kan drabbas av problem. I dagens visuella samhälle där livet fylls av datorer, läsplattor, smartphones mm är det lätt att synsinnet blir överbelastat. Särskilt barn är känsliga. I Japan, Sydkorea och Singapore lider numera upp till 90% av barnen av närsynthet. För att undvika att överbelasta ögonen är det bra att inte överdriva användandet av elektroniska apparater. Att göra täta mikropauser och växla från att titta på skärmen till att titta på någonting långt borta minskar risken för närsynthet vid arbete med datorer och mobiler. Det är också bra att begränsa användningen av dem på kvällen eftersom det blåa ljus de utsänder förhindrar bildande av sömnhormoner och stör sömnen. Det kan också vara bra att vara försiktig med solen och bära solglasögon soliga dagar.


Men det är inte bara faror med synsinnet utan det är också en källa till stor njutning, och därmed till hälsa, när man ser på allt vackert som finns i vår värld. Vackra naturvyer är ett underbart sätt att ge näring till pitta-dosha. Bland det bästa man kan göra för pitta är att gå en promenad i månens sken på kvällen (inte för sent J). Månens svala, milda sken är som balsam för pitta-dosha. Njut gärna också av vacker konst, inred gärna ditt hem på ett sätt som du tycker är vackert och klä dig gärna i kläder som du tycker är fina. Färgerna har också betydelse. Ljusa och klara färger har generellt ett positivt inflytande på oss. Rött ger energi och verkar upplivande och kan därför vara trevligt att ha i köket för att stärka matsmältningen men det är inte så passande i sovrummet. Där kan istället blått och grönt vara lugnande och ge en god sömn. Men det är också viktigt att ha så mörkt som möjligt när man sover eftersom ljus då stör sömnen och gör den mindre effektiv. Särskilt för barn är det bra att sova i mörker eftersom de tillväxthormoner som frigörs under sömnen annars hämmas. På morgonen är det däremot bra att komma ut i solen. Att njuta av solens första strålar ger liv och glädje som man har med sig under resten av dagen.