Sunday 21 December 2014

Smak

Att smaksinnet kan vara en källa till stor njutning har vi nog alla märkt. Men smaken har också en viktig funktion i att hjälpa oss att äta lämplig mat. Om vi är i fullständig balans är den mat som vi längtar efter just den mat som vi behöver. Tyvärr är vi inte alltid i fullständig balans och då kan det ibland bli fel men om vi är någorlunda balanserade stämmer det ofta. Dessutom har smaksinnet en annan mycket viktig funktion som är mindre känd. Det är nämligen genom smaksinnet som hela matsmältningsprocessen ”programmeras”. När vi känner hur maten smakar sänds information ut i kroppen om vad som är på väg ner och de olika organen som är inblandade i matsmältningsprocessen förbereder sig för att ta hand om maten på bästa sätt så att den blir till maximal energi och näring och inte lämnar kvar några slaggprodukter. För att stödja ditt smaksinne i detta är några goda råd:
·         Ät mat som du tycker om, i lugn och ro och se till att verkligen njuta medvetet av maten.
·         Distrahera inte smakupplevelsen genom att t ex läsa, se på TV eller föra livliga konversationer när du äter.
·         Undvik sötningsmedel, smakämnen och andra konstgjorda tillsatser – de förvillar smaksinnet och stör därmed matsmältningen.

Inom Ayurveda är smaksinnet kopplat till vattenelementet och därmed till pitta och kapha. Genom smaken kan man avgöra vilken effekt maten har på doshorna. Man talar om sex olika smaker vilka påverkar de olika doshorna på följande sätt:

·         Sött minskar vata, och pitta men ökar kapha
·         Salt minskar vata men ökar pitta och kapha
·         Surt minskar vata men ökar pitta och kapha
·         Beskt minskar kapha och pitta men ökar vata
·         Starkt minskar kapha men ökar vata och pitta
·         Astringent (sammandragande t ex bönor och nötter) minskar kapha och pitta men ökar vata


I vår tid domineras matutbudet av smakerna sött, salt och surt. Det beror på att de stressade och aktiva liv vi lever har en tendens att få vata ur balans. Det är i och för sig bra att äta de smakerna för att i någon mån balansera vata men det är inte lämpligt att vräka i sig vitt socker, chips och ketchup. Istället kan man exempelvis prioritera mjölkprodukter och spannmålsprodukter som är naturligt söta och frukter och bär som i varierande grad är söta och syrliga. Det är också bra att äta en varierad kost så att man får i sig alla smaker varje dag för att man ska känna sig tillfredsställd. 

No comments:

Post a Comment