Att smaksinnet
kan vara en källa till stor njutning har vi nog alla märkt. Men smaken har
också en viktig funktion i att hjälpa oss att äta lämplig mat. Om vi är i
fullständig balans är den mat som vi längtar efter just den mat som vi behöver.
Tyvärr är vi inte alltid i fullständig balans och då kan det ibland bli fel men
om vi är någorlunda balanserade stämmer det ofta. Dessutom har smaksinnet en
annan mycket viktig funktion som är mindre känd. Det är nämligen genom
smaksinnet som hela matsmältningsprocessen ”programmeras”. När vi känner hur
maten smakar sänds information ut i kroppen om vad som är på väg ner och de
olika organen som är inblandade i matsmältningsprocessen förbereder sig för att
ta hand om maten på bästa sätt så att den blir till maximal energi och näring
och inte lämnar kvar några slaggprodukter. För att stödja ditt smaksinne i
detta är några goda råd:
·
Ät
mat som du tycker om, i lugn och ro och se till att verkligen njuta medvetet av
maten.
·
Distrahera
inte smakupplevelsen genom att t ex läsa, se på TV eller föra livliga
konversationer när du äter.
·
Undvik
sötningsmedel, smakämnen och andra konstgjorda tillsatser – de förvillar
smaksinnet och stör därmed matsmältningen.
Inom Ayurveda är
smaksinnet kopplat till vattenelementet och därmed till pitta och kapha. Genom
smaken kan man avgöra vilken effekt maten har på doshorna. Man talar om sex
olika smaker vilka påverkar de olika doshorna på följande sätt:
·
Sött
minskar vata, och pitta men ökar kapha
·
Salt
minskar vata men ökar pitta och kapha
·
Surt
minskar vata men ökar pitta och kapha
·
Beskt
minskar kapha och pitta men ökar vata
·
Starkt
minskar kapha men ökar vata och pitta
·
Astringent
(sammandragande t ex bönor och nötter) minskar kapha och pitta men ökar vata
I vår tid
domineras matutbudet av smakerna sött, salt och surt. Det beror på att de
stressade och aktiva liv vi lever har en tendens att få vata ur balans. Det är
i och för sig bra att äta de smakerna för att i någon mån balansera vata men
det är inte lämpligt att vräka i sig vitt socker, chips och ketchup. Istället
kan man exempelvis prioritera mjölkprodukter och spannmålsprodukter som är
naturligt söta och frukter och bär som i varierande grad är söta och syrliga.
Det är också bra att äta en varierad kost så att man får i sig alla smaker varje
dag för att man ska känna sig tillfredsställd.
No comments:
Post a Comment