Friday 16 January 2015

Hösten och vintern

Hösten och vintern, ungefär oktober till och med januari betraktas inom Ayurveda som den tid då vata dominerar. Det blir kallt och naturen går in i vila. Då är det också dags för oss att ta det lite lugnare. Det blir viktigare att balansera vata, särskilt för dem som har mycket vata i sin grundkonstitution eller som har tidigare obalanser i vata. Tre nyckelord i att balansera vata är värme, vila och regelbundenhet.

Eftersom vata är en kall dosha och vata är relaterat till temperaturkänslighet är det viktigt att hålla sig så varm som möjligt under vata-perioden. Jag vet att det är lättare sagt än gjort i den svenska vintern men försök ändå göra vad du kan. Klä dig varmt när du går ut och undvik drag och kyla inomhus. Unna dig gärna också varma sköna bad om du har ett badkar. Den andra delen i detta, som är lättare, gäller vad du äter och dricker. Prioritera varm, vällagad och närande mat. Varma, matiga grönsakssoppor eller grytor är perfekt, gärna med grädde i. Till frukost är varm gröt ett bra alternativ. Drick varm dryck till maten och mellan måltiderna och avsluta gärna dagen med en kopp kokt varm mjölk innan du lägger dig. Undvik kall mat och dryck liksom rå och torr mat. Men se till att du äter dig mätt och hoppa inte över måltider.

Försök också vila så mycket du kan. Se särskilt till att komma i säng tidigt på kvällarna så att du drar nytta av den hälsobringande sömnen under timmarna runt midnatt. Och undvik stress och jäkt i möjligaste mån. Motionera gärna men inte alltför hårt under den här perioden. Och se till att du inte blir nedkyld om du motionerar utomhus. Yoga, gruppträning inomhus, styrketräning med vikter och dans är exempel på bra motionsformer under vata-tiden.


Slutligen är det bra om du håller regelbundna tider avseende måltider och sömn och försöker hålla ungefär samma rutin alla dagar. Om du följer de här råden kommer vintern att gå lättare och du kan se fram emot en frisk och energirik vår J

No comments:

Post a Comment