Friday 16 January 2015

Lukt

Luktupplevelser uppstår genom att receptorer i näsan reagerar på luftburna partiklar som vi andas in. Enligt Ayurveda är lukten relaterad till jord och därmed till kapha. Det innebär att människor med kapha-dominerad konstitution ofta har ett gott luktsinne men de har också ofta en känslighet för besvär i näsregionen såsom förkylningar och allergier.

Luktsinnet har många funktioner. Det varnar oss för fara, t ex brandlukt. Det har också en viktig roll i vårt kärleksliv och våra relationer. Forskning visar att även i vår utseendefixerade västvärld är det som mest avgör vilka partners vi attraheras av, inte utseendet utan kroppslukten. Och ett nyfött spädbarn kan lukta sig till sin mammas t-shirt bland hundratals andra och blir mätbart lugnad av doften av den. Anledningen till att luktsinnet påverkar våra känslor så starkt är att det som enda sinne har en direkt väg in i hjärnans känslocentrum. Vidare samverkar luktsinnet intimt med smaksinnet i vår upplevelse av maten och bidrar därför till den funktion som smaken har, som jag beskrev i förra posten.

Att njuta av goda dofter har en god effekt på vår hälsa. Eftersom de är så relaterade till vårt känsloliv påverkar de oss på ett djupt plan. Inandas gärna naturens dofter; blommorna, träden, havet mm. Inom Maharishi Ayurveda finns också ett mycket omfattande utbud av aromoljor. Dessa kan ha mer generella effekter som att balansera någon av doshorna eller befrämja sömn. Men det finns också speciella oljor som har mer specifik effekt mot olika besvär.


Och för att se till att du själv luktar gott är inte det viktigaste att använda parfymerade produkter (och undvik aluminiumbaserade produkter) utan att se till att matsmältningen fungerar bra så att inte kroppen fylls av orenheter och slaggprodukter. En människa som är ren och i balans i kropp och sinne luktar naturligt gott.

No comments:

Post a Comment