Tuesday 3 March 2020

Vår - kapha-period

Nu när vi har kommit in i mars månad, den första vårmånaden, har vi också kommit en bit in i den del av året som domineras av kapha-dosha. Nu vaknar naturen till liv, allt börjar växa och nya strukturer byggs upp. Det är också en tid när vi kan bygga upp oss själva både kroppsligt och andligt. Kapha-dosha är kall, tung, trög och fuktig. Om vi får obalanser i kapha kan det leda till förkylningar, allergier och övervikt. För att undvika det behöver vi nu balansera kapha. Nyckelorden i det är värme och rörelse. Här är några tips:
·      Motion är mycket viktigt under den här tiden för att motverka kaphas tröghet. Motionera på något sätt som du tycker om så att det blir av men särskilt aerobisk träning såsom löpning, cykling mm där du får upp flåset är bra för att balansera kapha. Du bör inte överanstränga dig men detta är den tiden på året då du kan motionera som hårdast.
·      Undvik kall och tung mat. Ät i stället fräsch, nylagad, varm mat, gärna vegetarisk.
·      Undvik också kalla drycker, särskilt till maten. Drick istället gärna varmt vatten eller örtté.
·      Använd kryddor i maten. I princip alla kryddor, förutom salt, balanserar kapha.
·      Skrapa gärna tungan på morgonen och börja sedan dagen med en kopp varmt vatten eller ett glas ljummet vatten där du rör ner en tesked honung och saften av en halv citron.
·      Kom ut i solen nu när den börjar bli starkare igen.
·      Håll en regelbunden rutin och stig upp tidigt på morgonen.
·      Var aktiv under dagarna, gör sådant som du tycker är kul och njut av livet!

No comments:

Post a Comment