Sunday 22 March 2020

Corona

Viruset sprider sig och oron likaså. Vad ska man göra? Först och främst bör man naturligtvis följa myndigheternas råd: tvätta händerna, håll avstånd, jobba hemifrån om du kan mm. Men vad som också är viktigt – särskilt på lång sikt – är att stärka immunförsvaret. Det är immunförsvaret som avgör vilka effekter corona-viruset (och alla andra patogener) får på oss. Viktiga saker i detta är:
·      Sov. Sömnen är kanske den enskilt viktigaste påverkansfaktorn på vårt immunförsvar. Så se till att gå och lägga dig tidigt och sova i ett mörkt, tyst rum utan skärmar.
·      Motionera (när du är frisk). Gör det på något sätt som du tycker om men se gärna till att aktivera dig både aerobiskt (genom t ex löpning el. cykling) och att utmana musklerna genom ngn form av styrketräning. Var gärna utomhus, särskilt om solen skiner.
·      Maten är förstås viktig. Tjocktarmen är en av de viktigaste delarna i immunförsvaret med alla dess goda bakterier som skyddar oss. Ät fräsch, vällagad mat och se till att äta i lugn och ro och njuta av maten så att den smälts ordentligt. Ät på regelbundna tider och anpassa mängden efter din hunger. Undvik kall mat och dryck.
·      Vissa ayurvediska örtpreparat stärker immunförsvaret, särskilt sådana som innehåller amla, ashwaganda, brahmi och shatavari – och gurkmeja är alltid bra att använda i maten.
·      D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och i Sverige lider vi ofta brist på det eftersom solen inte är tillräckligt stark för att generera d-vitamin under vinterhalvåret. Här kan det därför vara bra att komplettera med tillskott.
·      Gör gärna oljemassage, abhyanga, på dig själv men inte om du blir sjuk.
·      Oroa dig inte! Oro är i sig nedbrytande för immunförsvaret. Det är en tuff tid vi går igenom men allting har en mening och allt kommer att bli bra till slut – jag lovar (och även om det inte skulle bli det så hjälper det inte att oroa sig).
·      Se istället till att uppmärksamma allt det vackra som finns i naturen och i världen och uppskatta vardagens små glädjeämnen.
·      Passa på att göra mycket yoga och meditation. Nu när vi inte kan gå utåt kan vi passa på att istället gå inåt och utveckla oss själva.
·      Överhuvudtaget kan det vara bra - nu när vi måste stanna upp och inte kan rusa på som vanligt – att fundera på vad som är viktigt i livet – egentligen.

Ha det bra och ta hand om er!

No comments:

Post a Comment