Till skillnad
från vissa andra hälsoläror är Ayurveda generellt positivt till spannmål (även
om vitt raffinerat vetemjöl inte är så bra). Särskilt kokta spannmålsprodukter
såsom gröt är ofta utmärkt mat. Däremot är det inte idealiskt att äta alltför
mycket bröd. Jäst och andra jäsningsmedel har nämligen en tendens att störa
vata-dosha. Ett alternativ kan vara att man bakar ojäst bröd så som är vanligt
i Indien i form av chapati eller roti. Ett enkelt recept är följande (8 st):
Blanda tre dl mjöl av bra sort (själv brukar jag använda dinkelmjöl, blandat
siktat och fullkorn) och en tsk salt. Tillsätt 1 dl varmt vatten och arbeta
ihop till en deg. Kavla ut till lagom storlek. De kan sedan stekas i stekpanna
eller i ugn (225 grader) tills de får en första antydan till färg; har man en
varmluftsugn puffar de upp fint J
No comments:
Post a Comment