Friday 29 August 2014

Vårt dagliga bröd

Till skillnad från vissa andra hälsoläror är Ayurveda generellt positivt till spannmål (även om vitt raffinerat vetemjöl inte är så bra). Särskilt kokta spannmålsprodukter såsom gröt är ofta utmärkt mat. Däremot är det inte idealiskt att äta alltför mycket bröd. Jäst och andra jäsningsmedel har nämligen en tendens att störa vata-dosha. Ett alternativ kan vara att man bakar ojäst bröd så som är vanligt i Indien i form av chapati eller roti. Ett enkelt recept är följande (8 st): Blanda tre dl mjöl av bra sort (själv brukar jag använda dinkelmjöl, blandat siktat och fullkorn) och en tsk salt. Tillsätt 1 dl varmt vatten och arbeta ihop till en deg. Kavla ut till lagom storlek. De kan sedan stekas i stekpanna eller i ugn (225 grader) tills de får en första antydan till färg; har man en varmluftsugn puffar de upp fint J

No comments:

Post a Comment