Honung är ett
näringsämne som är mycket användbart enligt Ayurveda. Den kan tillfredsställa
sötsuget utan att ge den berg-och-dalbana i blodsockret som socker ger. Den är
särskilt dämpande för kapha-dosha till skillnad mot andra sötningsmedel. Honung
innehåller också värdefulla enzymer och mineraler och har en
anti-inflammatorisk effekt.
Men en viktig sak
med honung, enligt Ayurveda, är att den inte bör hettas upp över 40 grader.
Även kunniga biodlare i Sverige vet att enzymerna och näringsämnena förstörs om
honungen hettas upp. Men enligt Ayurveda är det värre än så – honungen anses
faktiskt skadlig om den är upphettad. Därför bör du inte använda honung i matlagning
eller i te. Ät den istället som den är eller på bröd eller kex. En riktig
delikatess, som jag själv älskar, är att breda hasselnötspasta och honung på en
riskaka – och sedan njuta J. Om du lider av förstoppning eller dålig
aptit och svag matsmältning kan ett tips vara att börja dagen med ett glas
ljummet vatten i vilket du rör ner en tesked honung och saften av en halv
citron – det sätter fart på ämnesomsättningen.
När du köper
honung bör du också se till att den inte har blivit upphettad i tillverkningen
vilket tyvärr mycket kommersiell honung är. Det säkraste är svensk ekologisk
honung. Ibland garanterar de på förpackningen att den inte har blivit upphettad
annars kan man kontrollera med biodlaren själv. Du kan också köpa särskild
ayurvedisk honung i ayurvediska butiker.
No comments:
Post a Comment