Monday 23 January 2017



Honung är ett näringsämne som är mycket användbart enligt Ayurveda. Den kan tillfredsställa sötsuget utan att ge den berg-och-dalbana i blodsockret som socker ger. Den är särskilt dämpande för kapha-dosha till skillnad mot andra sötningsmedel. Honung innehåller också värdefulla enzymer och mineraler och har en anti-inflammatorisk effekt.

Men en viktig sak med honung, enligt Ayurveda, är att den inte bör hettas upp över 40 grader. Även kunniga biodlare i Sverige vet att enzymerna och näringsämnena förstörs om honungen hettas upp. Men enligt Ayurveda är det värre än så – honungen anses faktiskt skadlig om den är upphettad. Därför bör du inte använda honung i matlagning eller i te. Ät den istället som den är eller på bröd eller kex. En riktig delikatess, som jag själv älskar, är att breda hasselnötspasta och honung på en riskaka – och sedan njuta J. Om du lider av förstoppning eller dålig aptit och svag matsmältning kan ett tips vara att börja dagen med ett glas ljummet vatten i vilket du rör ner en tesked honung och saften av en halv citron – det sätter fart på ämnesomsättningen.


När du köper honung bör du också se till att den inte har blivit upphettad i tillverkningen vilket tyvärr mycket kommersiell honung är. Det säkraste är svensk ekologisk honung. Ibland garanterar de på förpackningen att den inte har blivit upphettad annars kan man kontrollera med biodlaren själv. Du kan också köpa särskild ayurvedisk honung i ayurvediska butiker.

No comments:

Post a Comment