Thursday, 21 March 2019

Övergångsåldern


Jag lovade ju att återkomma med lite ayurvediska råd för övergångsåldern. Det är en omvälvande förändring som sker och inom ayurveda betraktas tiden mellan 45 och 55 år som det gyllene decenniet då vi lägger grunden för en frisk (eller mindre frisk) fortsättning av livet. Det finns flera utmaningar och den här gången tänkte jag fokusera på benen. En risk som särskilt finns för kvinnor är nämligen att drabbas av osteoporos – benskörhet. I ayurvediska termer innebär övergångsåldern att man går över från livets pitta-tid till dess vata-tid. Vata är lätt, spröd, kall och torr. Det innebär att ett överskott av vata kan få benen i kroppen att bli sprödare och därmed svagare. I västerländska termer är det som händer att östrogen-produktionen minskar drastiskt när menstruationen upphör. Och eftersom östrogen är inblandat i formerandet av benvävnad finns risk att denna blir otillräcklig. Våra ben består av levande vävnad där celler kontinuerligt bryts ner och nya skapas. Om produktionen är otillräcklig kan det hända att nedbrytningen går snabbare än uppbyggnaden och då blir benen sprödare och svagare. Ett sätt att hantera det är att använda syntetiska hormonpreparat. De kan dock ha skadliga biverkningar så kan man undvika det är det bra. Och det är inte alls någon självklarhet att kvinnor måste få spröda ben när de blir äldre. Naturen har inte planerat att vi ska bryta benen bara för att vi blir äldre. Om man sköter sin hälsa så kan man bibehålla och till och med stärka sina ben långt upp i åren. Det som behövs är:
·      Absolut viktigast är motion. Kroppens vävnader stärks som kompensation när de utsätts för påfrestningar. Allra effektivast är ”stötig” träning såsom löpning och aerobics med hopp. Stötarna fortplantas genom skelettet och gör att kroppens stärkande av benen stimuleras. Styrketräning och balansträning är också bra eftersom starka muskler skyddar benen och gör att man inte ramlar lika lätt.
·      Kosten är också viktig. För skelettets uppbyggnad behövs kalcium så därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt av det. D-vitamin har också en viktig roll i benens omsättning så det bör vi också undvika att ha brist på. Kalcium får man oftast tillräckligt av om man äter en allsidig kost som inkluderar t ex mjölkprodukter, bladgrönsaker, broccoli, mandlar, nötter, sesamfrön mm. D-vitamin kan vara värre i vårt nordliga land. Den viktigaste källan till D-vitamin är solen men i Sverige står solen ofta för lågt för att kunna generera D-vitamin. De ultravioletta strålar som har den effekten filtreras bort när solljuset färdas för länge genom atmosfären. Därför är det egentligen bara på sommaren och senvåren (och då mitt på dagen) som solen förmår att skapa D-vitamin i Sverige. Kroppen kan lagra D-vitamin en tid men inte så att det räcker hela vintern. Därför kan i det fallet kosttillskott vara nödvändigt, åtminstone om man inte äter fet fisk ofta. Att ta kosttillskott för enstaka näringsämnen kan dock ibland vara riskabelt då överdosering kan vara skadligt och balansen mellan olika näringsämnen kan störas. Därför är det alltid bra att testa nivåerna av näringsämnen i kroppen innan man tar kosttillskott.
·      Soja innehåller fytoöstrogener som kan höja östrogennivåerna i kroppen. Därför kan du öka andelen soja i kosten om du känner dig orolig för benskörhet. Det bör i så fall vara i form av produkter som innehåller helt soja såsom kokta bönor, tofu, tempeh eller sojamjölk, snarare än som kosttillskott. Och det är viktigt att produkterna är ekologiska eftersom soja är en av de grödor som är mest utsatt för genmodifiering och kemiska bekämpningsmedel.
·      Eftersom benskörhet i ayurveda ses som ett vata-problem är det viktigt att balansera vata. Oljemassage (abhyanga) är ett utmärkt sätt att göra det liksom ett regelbundet liv med tillräckligt med sömn och varm lagad mat på regelbundna tider.
·      Enligt ayurveda finns det också en koppling mellan benen och magen, särskilt tjocktarmen. Därför är det viktigt att magen hålls i form. Gör det genom att äta på regelbundna tider, i lugn och ro, huvudmålet mitt på dagen och inkludera mycket kokta grönsaker och frukt i kosten.
·      Rökning och hög alkoholkonsumtion är också riskfaktorer liksom vissa mediciner. Så rök inte, var försiktig med alkohol och om du tar läkemedel så kolla med din läkare att de inte påverkar D-vitaminupptaget.
·      Slutligen är det viktigt att försöka undvika stress. Därmed är yoga och meditation också värdefullt för att dämpa stressen och förbättra koordinationen mellan kropp och sinne. Lycka till

No comments:

Post a Comment