Tuesday 24 November 2020

Stillasittande

 Stillasittandet är en av våra största hälsorisker idag. Vi människor är inte gjorda för att sitta stilla långa stunder. Att göra det ger obalanser i kapha vilket kanske är lätt att förstå. Men det ger också obalanser i vata eftersom blodcirkulationen hämmas vilket leder till att näringstillförseln till diskar och leder försämras. Ofta är det kombinerat med ”statiskt” arbete med mus och tangentbord. Sammantaget ger det ökad risk för smärtor i ryggen och ledproblem exempelvis i form av musarm och karpaltunnelsyndrom. Dessutom gör stillasittandet att matsmältningen försämras (maten rör sig bättre genom systemet när vi rör oss) vilket ökar risken för ama – orenheter och slaggprodukter som skapar allehanda hälsoproblem.

Många försöker kompensera det med motion och träning. Och det är jättebra, vi behöver sådan högintensiv aktivitet regelbundet, helst en liten stund varje dag, för att upprätthålla styrkan i musklerna och ett välfungerande hjärt-kärlsystem mm. Tyvärr räcker det dock inte för att helt kompensera för en stor mängd stillasittande. Vi människor är nämligen gjorda för att ägna stora delar av dagarna åt lågintensiv fysisk aktivitet såsom promenader, städning, matlagning, trädgårdsarbete mm. Sådana aktiviteter håller igång kroppen utan att slita på den. Men det är svårt att få till det om man har ett kontorsarbete. Och för många kan det vara ännu värre nu när vi sitter ännu mer än vanligt framför datorn pga pandemin.

Så vad kan man göra om man har ett sådant arbete. Försök att ta alla tillfällen till vardagsmotion. Gå eller cykla istället för att ta bil eller buss om det överhuvudtaget är möjligt. Ta trappor istället för hissen. Ställ pärmar eller annat som du behöver så att du måste gå upp för att hämta dem och har du möjlighet så använd ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan växla mellan att stå och sitta. Och var aktiv på din fritid. Ta också ofta pauser i arbetet och hoppa upp och rör på dig. Sätt på någon läcker musik och dansa runt en stund. Det är också bra för humöret (inte minst för dina kollegor om de ser dig). Lycka till!


No comments:

Post a Comment