Tuesday 24 November 2020

Ghee

 

Ghee är renat smör där bara fettet återstår. Det är mycket uppskattat inom Ayurveda. I lagom mängd balanserar det doshorna och sägs ge styrka och utstrålning samt vara bra för minnet och ögonen. Man bör dock inte äta för mycket. En tesked per måltid kan vara lagom. Man kan köpa färdig ghee eller göra den själv. Tyvärr finns det många missuppfattningar om hur man framställer och förvarar ghee. Gör enligt följande så blir det rätt:

Smält smör i en kastrull av rostfritt stål eller gjutjärn. (Det är inte lämpligt att försöka göra ghee i ugnen vilket vissa rekommenderar. Den kommer inte att bli ren om man inte har hög värme och har man det är det mycket stor risk att den blir bränd istället.)
Låt det sedan puttra på låg värme. Under tiden du gör det kommer du att märka att vatten avdunstar och att fasta, vitaktiga partiklar stiger till ytan och sjunker till botten. Det som stiger till ytan kan du försiktigt ta bort med en sked. Under den här processen kommer det smälta smöret att vara grumligt. Du märker att gheen är färdig när vätskan är fullständigt klar och genomskinlig; detta kan ta olika lång tid beroende på hur hög värme du har. Är du djärv och har lite högre värme kan det gå på 15 minuter men var mycket försiktig så att den inte blir bränd. Om du istället har låg värme, vilket kan vara säkrast, så kan det ta en timme.
Häll sedan försiktigt gheen genom ett filter (t.ex. ett kaffefilter) ner i en burk och låt den svalna.
Om du har gjort rätt ska den färdiga gheen vara klar och vackert gul. Beroende på temperaturen i rummet kommer den att vara fast eller trögflytande. Ghee bör förvaras i rumstemperatur. Om man förvarar den i kylskåp kommer det att bildas kondens i burken vilket försämrar gheens renhet och hållbarhet. Om den är ren håller den sig mycket länge i rumstemperatur.
Lycka till

No comments:

Post a Comment