Saturday 19 July 2014

Grönt


Ät gärna mer grönt och mindre kött. Kött är väldigt svårsmält och vårt mänskliga matsmältningssystem har svårt att hantera en diet med mycket kött. Rovdjuren som är ”konstruerade” för att äta kött har helt annorlunda matsmältningssystem med exempelvis mycket kortare tarmar så att inte köttrester ligger kvar länge i kroppen och förruttnas. Om man äter mycket kött är det därför stor risk att matsmältningen överbelastas vilket leder till att ama (slaggprodukter, osmälta matrester) ansamlas. Ama är enligt Ayurveda den vanligaste orsaken till sjukdomar och hälsoproblem. Dessutom är det etiskt tveksamt och inte bra för vår andliga utveckling att äta kroppsdelar av djur som vi har dödat. Återkommande vetenskapliga studier visar att vegetarianer är friskare och lever längre än köttätare. Maharishi Ayurveda förespråkar en lakto-vegetarisk diet dvs. en kost som består av vegetabilier och mjölkprodukter. Om du inte vill gå så långt så försök ändå att inte äta för mycket kött,  särskilt inte rött kött. Och ät det hellre mitt på dagen när matsmältningen är som starkast än någon annan tid.

No comments:

Post a Comment