Monday 12 May 2014

Ät alltid i lugn och ro. Enligt Ayurveda är matsmältningen enormt viktig för hälsan. I västvärlden tror vi ofta att det enda viktiga är vad som passerar munnen och vi räknar kalorier, proteiner, GI mm. Men det viktiga är vad som händer med maten när den väl är i kroppen. Det hjälper inte att äta näringsrik mat om kroppens matsmältning inte förmår att ta upp näringen. Och den mat som kroppen inte lyckas smälta blir till slaggprodukter och orenheter (som kallas ama på ayurvedaspråk) och som blockerar kroppens kanaler. Inom Ayurveda anser vi att denna ama är den grundläggande orsaken till de flesta sjukdomar och hälsoproblem. Ge därför din matsmältning bästa möjliga förutsättningar. En viktig del i detta är att äta i lugn och ro så att kroppens energi kan fokusera på att smälta maten. Stressa inte när du äter, arbeta inte, läs inte, för inte några otrevliga eller alltför livliga konversationer och sitt alltid ner och ät. Ge dig tid att verkligen känna smaken och konsistensen av maten och njut fullt ut av den. Och ta det lugnt en stund efter måltiden också. Då ger du kroppen bästa förutsättningar att smälta maten på bästa sätt så att den ger dig näring, energi och hälsa. Fler råd för matsmältningen kommer att följa.

No comments:

Post a Comment