Ät alltid i lugn
och ro. Enligt Ayurveda är matsmältningen enormt viktig för hälsan. I
västvärlden tror vi ofta att det enda viktiga är vad som passerar munnen och vi
räknar kalorier, proteiner, GI mm. Men det viktiga är vad som händer med maten
när den väl är i kroppen. Det hjälper inte att äta näringsrik mat om kroppens
matsmältning inte förmår att ta upp näringen. Och den mat som kroppen inte
lyckas smälta blir till slaggprodukter och orenheter (som kallas ama på
ayurvedaspråk) och som blockerar kroppens kanaler. Inom Ayurveda anser vi att
denna ama är den grundläggande orsaken till de flesta sjukdomar och
hälsoproblem. Ge därför din matsmältning bästa möjliga förutsättningar. En
viktig del i detta är att äta i lugn och ro så att kroppens energi kan fokusera på att smälta maten. Stressa inte när du äter, arbeta inte, läs inte, för inte
några otrevliga eller alltför livliga konversationer och sitt alltid ner och
ät. Ge dig tid att verkligen känna smaken och konsistensen av maten och njut
fullt ut av den. Och ta det lugnt en stund efter måltiden också. Då ger du
kroppen bästa förutsättningar att smälta maten på bästa sätt så att den ger dig
näring, energi och hälsa. Fler råd för matsmältningen kommer att följa.
No comments:
Post a Comment