Tuesday, 29 December 2020
Nytt år!
Saturday, 12 December 2020
Lucia
http://www.syneidos.se/Luciasresa.html
Thursday, 10 December 2020
Att hålla avstånd
Vi har ju lärt oss att hålla avstånd till varandra nu under pandemin. Men det kan också vara bra att hålla lite avstånd till sig själv. Dvs. att ha självdistans och inte ta sig själv på för stort allvar. Ofta är vi så låsta av vårt eget lilla ego och bryr oss för mycket om vad andra tycker och tänker om oss. Och vi blir frustrerade när saker och ting inte blir som vi tänkt oss. Men om vi i stället kan ha en mer avspänd attityd och ta livet som det kommer – njuta av allt som är vackert och skönt och inte haka upp oss på det som inte är så bra - så blir vi mycket lyckligare. Problemet är att det är lättare sagt än gjort för vi styr inte alltid över våra tankar. Är vi stressade och har mycket spänningar i nervsystemet faller vi nästan oundvikligen in i negativa tankemönster. Det är därför som yoga och meditation är så oerhört värdefulla. Med hjälp av dem kan vi släppa vårt ego, komma i balans och känna att vi är en del av något större. På så sätt blir vi naturligt mer positiva och mer starka i oss själva och livet blir mycket roligare.
Tuesday, 24 November 2020
Ghee
Stillasittande
Stillasittandet är en av våra största hälsorisker idag. Vi människor är inte gjorda för att sitta stilla långa stunder. Att göra det ger obalanser i kapha vilket kanske är lätt att förstå. Men det ger också obalanser i vata eftersom blodcirkulationen hämmas vilket leder till att näringstillförseln till diskar och leder försämras. Ofta är det kombinerat med ”statiskt” arbete med mus och tangentbord. Sammantaget ger det ökad risk för smärtor i ryggen och ledproblem exempelvis i form av musarm och karpaltunnelsyndrom. Dessutom gör stillasittandet att matsmältningen försämras (maten rör sig bättre genom systemet när vi rör oss) vilket ökar risken för ama – orenheter och slaggprodukter som skapar allehanda hälsoproblem.
Många försöker kompensera det med motion och träning. Och det är jättebra, vi behöver sådan högintensiv aktivitet regelbundet, helst en liten stund varje dag, för att upprätthålla styrkan i musklerna och ett välfungerande hjärt-kärlsystem mm. Tyvärr räcker det dock inte för att helt kompensera för en stor mängd stillasittande. Vi människor är nämligen gjorda för att ägna stora delar av dagarna åt lågintensiv fysisk aktivitet såsom promenader, städning, matlagning, trädgårdsarbete mm. Sådana aktiviteter håller igång kroppen utan att slita på den. Men det är svårt att få till det om man har ett kontorsarbete. Och för många kan det vara ännu värre nu när vi sitter ännu mer än vanligt framför datorn pga pandemin.
Så vad kan man göra om man har ett sådant arbete. Försök att ta alla tillfällen till vardagsmotion. Gå eller cykla istället för att ta bil eller buss om det överhuvudtaget är möjligt. Ta trappor istället för hissen. Ställ pärmar eller annat som du behöver så att du måste gå upp för att hämta dem och har du möjlighet så använd ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan växla mellan att stå och sitta. Och var aktiv på din fritid. Ta också ofta pauser i arbetet och hoppa upp och rör på dig. Sätt på någon läcker musik och dansa runt en stund. Det är också bra för humöret (inte minst för dina kollegor om de ser dig). Lycka till!
Tuesday, 3 November 2020
November
Nu i november har vi kommit en bit in i den del av året som domineras av vata-dosha. Vata är kall, rörlig, lätt och torr. ”Men hallå!” tänker du kanske då. ”Det är ju allt annat än torrt i november.” Och du har helt rätt. November är den blötaste månaden, åtminstone här på västkusten. Men årstiden i ayurvediska termer handlar inte bara om vädret. Hösten och vintern är ändå vata-tid för att det är den tid då naturen går in i vila precis som den senare delen av livet är livets vata-tid. Vädret i Sverige är å andra sidan för det mesta varierande eller blandat vata och kapha. Därför måste vi försöka balansera vata samtidigt som vi även håller kapha i kontroll. Ibland är det en utmaning eftersom de i vissa avseenden är motsatta men det finns också det som balanserar både vata och kapha, framför allt värme. Och det finns sådant som balanserar alla tre doshorna - exempelvis regelbundenhet. Så vill du hålla dig frisk och må bra i höst och vinter kommer här några tips. Särskilt viktigt är det att följa dem om du börjar komma upp i åren eller har mycket vata i din grundkonstitution.
· Håll en regelbunden rutin. Ät, motionera, sov mm på samma tider alla dagar så långt det är möjligt.
· Håll dig varm. Skydda särskilt öron, hals, underliv och fötter. Och försök undvika blåst och drag.
· Gå och lägg dig tidigt så att du får tillräckligt med sömn. Sov i ett mörkt, tyst rum och undvik skärmar och för livlig aktivitet på kvällen. En kopp, kokt varm mjölk med lite ingefära är bra för sömnen och ger värdefull näring.
· Motion är bra men den här perioden vinner vi på att ta det lite lugnare och inte ta ut oss för mycket, särskilt inte i långa utomhuspass i regn, blåst och kyla. Däremot är yoga i ett varmt rum perfekt.
· Meditera regelbundet och vila gärna en stund efteråt men undvik att sova på dagen.
· Maten bör vara varm, vällagad och näringsrik. Hoppa aldrig över måltider och ät så att du blir mätt. Detta är inte rätta tiden att fasta eller banta. Ät mat som du tycker om och njut av den.
· Använd värmande kryddor i maten.
· Drick aldrig kalla drycker – och absolut inte till maten. Drick istället varmt vatten till och mellan måltiderna eller värmande, lugnande örttéer – gärna vata-te.
· Oljemassage, abhyanga, följt av ett varmt bad är det effektivaste du kan göra för att balansera vata. Använd varm sesamolja eller ännu hellre särskild vata-massageolja som du kan köpa i ayurvediska butiker.
· Ljud och hörsel är relaterade till vata så undvik buller men lyssna gärna på vacker musik.
· Undvik stress och för intensivt arbete, försök att få tid för dig själv att varva ner. Nu i dessa pandemi-tider är ju många aktiviteter inställda och ur vata-synpunkt är det inte helt fel. Utnyttja möjligheten att få lite mer stillhet i livet.
· Umgås med människor du tycker om och ge dem din kärlek – kroppskontakt är också bra för vata.
· Var snäll mot dig själv och gläd dig åt det som är vackert i ditt liv.
· Oroa dig inte, världen är lite underlig just nu, men allting har en mening och allting kommer att bli bra till slut.
Wednesday, 21 October 2020
Mantran, sanskrit och veda
Jag bidrog med en artikel i Yoga för dig nyligen https://www.yogafordig.nu/yoga/mantran-skapar-ett-monster-av-samordning-i-hjarnan/
Thursday, 24 September 2020
Övervikt
Friday, 11 September 2020
Tarmfloran
På senare tid har tarmflorans betydelse uppmärksammats allt mer. Tarmfloran är den stora mängd bakterier och andra mikroorganismer som lever i våra tarmar och särskilt i tjocktarmen. Tarmarna innehåller normalt fler än 100 biljoner bakterier vilket är fler än antalet celler i kroppen. Det innebär att majoriteten av de celler som finns i din kropp inte är dina egna utan tillhör dina gäster i tarmarna – det kan vara tänkvärt.
Tarmfloran är mycket viktig för hälsan. Bland annat hjälper den till med matsmältningen, bidrar till immunförsvaret och framställer viktiga vitaminer och fettsyror som kan minska risken för cancer. Men det gäller att det råder balans mellan de olika organismerna i tarmen. Annars kan det ge upphov till allehanda besvär och sjukdomar. Tarmfloran skadas av olämplig kost, stress och antibiotika.
Inom Ayurveda talar man inte om bakterier men man betonar vikten av matsmältningen. Den kost som Ayurveda normalt förespråkar som i huvudsak är vegetarisk, utan konstgjorda tillsatser och lättsmält torde i allmänhet vara bra för tarmfloran. Dessutom tar Ayurveda hänsyn till att vi är olika vilket också i hög grad stämmer för tarmfloran i det att det finns skillnader mellan vilka livsmedel som har positiv och negativ effekt hos olika människor.
I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel diskuterar forskarna den koppling som kan finnas mellan tarmfloran och det som i Ayurveda kallas Vipaka och som avser den eftersmak och effekt efter matsmältningen som maten har. Inom Ayurveda anser man att smaken visar vilken effekt på doshorna ett ämne har. Exempelvis är söta smaker balanserande för vata och pitta men höjer kapha. Men då talar man inte bara om den smak man känner direkt (som kallas rasa) utan också om Vipaka eftersmaken som är indikerar den långsiktiga effekten av matsmältningen. Dessa kan vara olika. Det är därför som honung som ju smakar sött ändå kan balansera kapha eftersom det har en astringent (sammandragande) eftersmak.